IZLET U IVANIĆ GRAD

Avantura nepca, grla i duha

Skupina turističkih novinara iz Hrvatske sa svojim gostima iz Slovenije i Slovačke, među kojime bio i reporter našeg portala dva dana su bili gosti Turističke zajednice Ivanić Grad i upoznali se s turističkim sadržajima i potencijalima ovog dijela Moslavine koji teritorijalno pripada Zagrebačkoj županiji.

+ 9 foto

Piše: Goran Gazdek

U gradskoj vijećnici dočekao nas je i zaželio dobrodošlicu gradonačelnik dr Javor Bojan Leš predstavivši nam razvojne projekte s posebnim naglaskom na turizam. "Do sada nismo u znatnoj mjeri koristili ono što posjedujemo, a  u cijeli sektor je poprilično malo ulagano i  nije bilo pravog promišljanja o turizmu. Turističko obiteljsko gospodarstvo Kezele koje je poznato u cijeloj Hrvatskoj i hotel Sport s izletištem Petek posao su razvijali samostalno. Sada smo, s ciljem da turističku ponudu dignemo na visoku razinu, pokrenuli izradu studije razvoja turizma čija je realizacija pri kraju, uvrstili turizam u strategiju razvoja grada i izradili projekte koje čekaju provedbu ili su već u fazi realizacije", rekao nam je gradonačelnik, a potom detaljno predstavio sve turističke projekte.

Ivanić Grad mi je do sada bio tek smjerokaz na autocesti Zagreb-Lipovac. Nikada me put nije naveo u moslavačko mjestašce od 14 tisuća stanovnika s okolicom i samo 27 kilometara udaljeno od glavnog grada. Znam za Naftalan, najmlađe hrvatske toplice i ljekovitu naftu kojom liječe kožne bolesti i bolesti sustava za kretanje, ali ne i za podatak da tako nešto postoji još samo u Azerbajdžanu zbog čega u Ivanić dolaze i pacijenti iz Rusije, Danska i Slovenije, a ove godine očekuje se i iz Norveške. Čuo sam i da su polja oko Ivanića bogata naftom i plinom, ali mi je promakao podatak da su sa 140 aktivnih bušotina to najveća nalazišta u Hrvatskoj. Na nekom sajmu, ne sjećam se više gdje, pokupio sam prospekt Bučijade pa sam ju po dolasku u redakciju uvrstio u naš Kalendar sajmova, ali na tu manifestaciju, koja se  već 11 godina održava svakog trećeg vikenda u listopadu i koju posjeti 25 tisuća gostiju, nisam stigao. Dopro je do mene i glas za agro-turističko imanje Kezele još prije nego sam jedne godine na Sajmu sira u Grubišnom Polju upoznao gospođu Dobrilu Kezele, ali ono je za mene bilo 'tamo negdje u Moslavini'. Pozvala me , obećao sam da ću prije ili kasnije doći. I eto me!

Sve ostalo vezano uz Ivanić do jučer mi je bila čista nepoznanica. Recimo, šuma Žutica koja graniči s Lonjskim poljem i dabrovi u njoj, ekološki zaštićena prirodna baština s poučnim stazama - prva lokacija ponovnog naseljavanja dabrova u Hrvatskoj. U razdoblju od 1996. do 1998. godine ovdje je vraćeno 47 jedinki, a neke obitelji iz Žutice su došle do Slovenije i Austrije. To je nizinska i močvarna šuma, a samo desetak kilometara dalje je brdska, Marča, s potpuno različitim ekološkim sustavom u kojoj se također nalazi poučna staza, i zajedno čine jedinstvenu cjelinu koja naprosto mami znatiželjnike.
Nisam znao ni da je hotel Sport s četiri zvjezdice proglašen najboljim wellness hotelom u Zagrebačkoj županiji i da je u njemu boravila rukometna reprezentacija Hrvatske prije odlaska na Europsko prvenstvo.  

I još puno toga je za mene, ali i za većinu mojih kolega - slušao sam pažljivo što pričaju - bilo otkriće.

Obišli smo Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Naftalan,  crkvu sv. Petra u Ivanić-Gradu i crkve Blažene Djevice Marije i Svetog Ivana u Kloštar Ivaniću, bili gosti DVD-a Ivanić Grad  (ženski ekipa je na svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila četvrto mjesto) i vinarije Voštinić Klasnić, ručali  kunić s domaćim rezancima na Turističkom imanju Stari Mlin obitelji Kunek  (gdje nas je pozdravio načelnik Kloštar-Ivanića Željko Filipović)  i vinoteci restorana Garfield na izletištu Petek pored hotela Sport gdje smo kušali vina Vinarije Mikša iz Repušnice, večerali nadaleko poznatu obiteljsku kotlovinu uz domaći kruh i nakon noćenja doručkovali na turističkom imanju obitelji Kezele u Šumećanima.

Reporterske bilježnice i memorijske kartice na diktafonima i fotoaparatima su pune, domaćini su nas nafilali podacima za sjajne reportaže ( i još bar desetak tematskih članaka...)  i učinili sve da zadnji vikend u veljači, ove 2016. godine, pamtimo ne samo po prestupnom danu nego i po impresivnoj avanturi nepca, grla i duha.

Okosnice razvoja turizma u Ivanić Gradu i Kloštru Ivaniću su zdravstveni, izletnički, sportsko- rekreativni i eno-gastronomski turizam. Svaka je to tema za sebe, svaka zaslužuje najmanje dvije zasebne kartice s po nekoliko okvira i bogatu galeriju fotografija. Ovdje ću još samo spomenuti projekt Muzeja naftnog rudarstva kojeg provode Ivanić Grad i INA, jedinog takvog u Hrvatskoj.  Muzej će čuvati kulturnu i spomeničku baštinu vezanu uz naftnu industriju pa su već prikupljeni mnogi predmeti, eksponati i artefakti vezane uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Iako bi ga mogli otvoriti za dva mjeseci projekt će pričekati još neko vrijeme jer je odlučeno ustrojiti interaktivni muzej na bazi modernih tehnologija što će privlačiti posjetitelje ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva jer takvog neće biti na daleko.

No, to je budućnost! Znak da je ovdje turizam strateška odrednica i da više ništa ne prepuštaju slučaju. Vi je nemojte čekati nego još ovaj vikend potegnite do Moslavine. I kad dođete u Ivanić, u Turističkom uredu potražite direktoricu Ankicu Bešter. Ona sve zna. Susretljiva i ljubazna spremna vas je uputiti u sve ljepote Moslavine.

Prijavite se za sajam

Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam u Celju 2018.

Prijavite se za sajam

OTVORENI SAJMOVI PRAVO DOBA i DENTEX